Kynistä, varajärjestelmistä, uusista ”leluista”

Olen normaalisti pumppupotilas. Siis käytän insuliinipumppua. Pumppu on tekninen härpäke, johon voi tulla jos jonkinlaista oikosulkua. Eli kanyyli hajota, letku mennä tukkoon, patteri loppua tai koko pumpun tekniikka vaan pettää. Tämän vuoksi pumppupotilas tarvitsee varajärjestelmän, yleensä kynät.

Insuliinikynät. Malleja on tullut käytettyä erilaisia, pieniä, isoja, muovisia, metallisia, värikkäitä ja värittömiä. Kaikkea maan ja taivaan väliltä. Edelleen paras kynä on ollut Novon metallinen, 1,5ml ampullien kynä. Sen käyttö loppui joskus 90-luvun lopulla kun 1,5ml ampulleja ei enää ollut markkinoilla. Vastaavaa ei ole edelleenkään tarjolla, hölmöt hylkäsivät ihan toimivan tuotteen. Kynät ovat siis tuttuja, onhan niillä aloitettu jo vuonna… öh… no, silloin kun ne tulivat markkinoille. Myös erilaisia insuliineja on tullut kokeiltua, mutta niistä ehkä myöhemmin.

Olen monta vuotta pumpun ohella käyttänyt NovoRapidin ja Levemirin FlexPen-malleja, eli esitäytettyjä 3ml kyniä jotka heitetään käytön jälkeen pois. No, siis, päädyin vaihtamaan nämä kertakäyttöiset varakynät tänä syksynä vähän ekologisista syistä ampulleihin ja niiden seuraksi sain NovoPen Echot. Hetihän niitä piti päästä testaamaan, eli pumpusta kun loppui säiliö, kuorin kynät pakkauksesta. Sinänsä mielenkiintoista, että ekologinen valintani tulee itse kynää 10x suuremmassa pahvipaketissa (onneksi ei sentään muovitetussa!) ja mukana seuraa (molemmissa paketeissa) kahden kynän kuljetuspakkaus. No, huoh. En ihan vielä ole tottunut siihen, että lyhyt on punainen ja pitkä on sininen. Onneksi vahinkoja ei sentään ole sattunut ja klo 9.00 reidessä kököttänyt punaista kynää ja 16ky pikainsuliinia sirissyt suonissa.

Echosta sen verran, että nämä ovat raskaimpia kyniä mitä olen koskaan käyttänyt. Painoa on älyttömästi, mutta sen selittää ehkä paristo joka laskee aikaa edellisestä pistoksesta. Eli Echosta voi tarkistaa paljonko on pistänyt ja montako tuntia sitten, aika fiksu toiminto pitkävaikutteisen kanssa, lyhyessä en ole huomannut sen hyötyjä. Asteikko on puolen yksikön välein, tämä on hankalaa, sillä usein napsuttelen annoksen katsomatta itse kynää. Nyt täytyy muistaa koko ajan ”tuplanapsutella”. Tai no, onneksihan sen annoksen voi aina tarkistaa! :)

Nyt ovat kynät aika lopussa, huomenna aamulla on aika palata ruotuun ja normaalielämään pumppailijana. Kynillä olo on siinä mielessä kivaa, ettei tarvitse miettiä sitä, mihin insuliinia annostelevan laitteen laittaa kiinni kun ne kulkevat laukussa. Pumppu tiukan neulemekon selkämyksessä voi olla vähän hölmön näköinen, mutta itse en kyllä pahemmin välitä. Ja jos joku muu välittää, niin sepä on sitten heidän häpeänsä. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.